Καλωσήρθατε
στην Κολομβία
Κολομβία – Χώρα πολιτισμού, φύσης και ρυθμού
Η Κολομβία είναι μια από τις πιο μαγευτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, γνωστή για την εντυπωσιακή ποικιλομορφία του τοπίου της, τον πλούσιο πολιτισμό και τη θερμή φιλοξενία των ανθρώπων της. Από τις παραλίες της Καραϊβικής έως τις κορυφές των Άνδεων και τη ζούγκλα του Αμαζονίου, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε ταξιδιώτη.
Η ιστορία της είναι βαθιά ριζωμένη στους πολιτισμούς των ιθαγενών, την αποικιοκρατία και τη σύγχρονη πρόοδο. Οι πόλεις της, όπως η Μπογκοτά, η Μεντεγίν και η Καρταχένα, συνδυάζουν ιστορία, τέχνη και ζωντανή καθημερινότητα, δημιουργώντας μια δυναμική και πολύχρωμη ταυτότητα που ξεχωρίζει.
Η ψυχή του καφέ στα βουνά της Λατινικής Αμερικής
Η Κολομβία είναι μια χώρα μαγευτικής ομορφιάς, με καταπράσινα βουνά, φιλόξενους ανθρώπους και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά. Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνιά της Νότιας Αμερικής και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τον ποιοτικό, αρωματικό της καφέ.
Ο κολομβιανός καφές, καλλιεργημένος σε υψόμετρα με ιδανικό κλίμα, ξεχωρίζει για τη φρουτώδη γεύση του, τη γεμάτη ισορροπία και το φίνο άρωμά του. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μικρών καλλιεργητών και αγάπης για την παράδοση. Κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι στις Άνδεις, μέσα από τη γη του καφέ.
Η εισαγωγή των πρώτων καφεόδεντρων στην Κολομβία γίνεται στις αρχές του 19ου αιώνα, με πρωτοβουλία ενός ιεραπόστολου, του Francisco Romero. Η διάδοση της καλλιέργειας ήταν ιδιαίτερα αργή, ενώ η δυσπιστία των αγροτών αλλά και οι εμφύλιες συρράξεις έκαναν τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα. Ωστόσο, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ο κλάδος άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που είχε ως επακόλουθο και την ίδρυση του «Εθνικού Οργανισμού Καφεοπαραγωγών της Κολομβίας», που αποδείχθηκε αποφασιστικό βήμα για την περεταίρω ανάπτυξη και διάδοση του Κολομβιανού καφέ.
Ο Εθνικός Οργανισμός δημιούργησε στα sixties και την δική του μασκότ, τον Juan Valdez. O Juan είναι ένα κολομβιανός αγρότης με poncho, καπέλο και μουστάκι, που κουβαλά σακιά με καφέ πάνω στο πιστό του μουλάρι, την Conchita.
Σήμερα, η Κολομβία είναι μια πραγματικά υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του καφέ, αφού είναι η τρίτη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, πίσω μόνο από την Βραζιλία και το Βιετνάμ – ωστόσο, μιας και το Βιετνάμ παράγει κυρίως Robusta, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης παραγωγής αφορά και αυτό καφέ Robusta, η Κολομβία είναι πρώτη σε παραγωγή καφέ Arabica σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 11.500.000 τσουβάλια κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια του καφέ στην Κολομβία αντιπροσωπεύει το 40% σχεδόν της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας, αλλά και το 4% του ΑΕΠ της, ενώ από το 2007 ο Κολομβιανός καφές θεωρείται προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Η βασική ποικιλία καφέ είναι η Arabica
Ποικιλίες
- Arabica (100%)
Περιοχές καλλιέργειας: Antioquia, Huila, Nariño, Tolima, και το λεγόμενο Eje Cafetero
Γεύση
Η Arabica είναι φημισμένος για το καθαρό σώμα, ήπια οξύτητα, φρουτώδες και λουλουδάτο άρωμα.
Ιδιαιτερότητα
Η Κολομβία έχει πολύ ορεινό έδαφος και ιδανικό μικρό κλίμα, που προσφέρει σταθερή ποιότητα.
Η χώρα έχει κάνει ισχυρό branding στον καφέ της, όπως με τον εμβληματικό χαρακτήρα “Juan Valdez”






